geel vlak protest

Het Vlaams Parlement wil project funding voor festivals terugdringen

Afgelopen week heeft het Vlaams Parlement bekendgemaakt dat ze de overheidssteun voor festivals, evenementen en kunstenaars met 60% willen laten afnemen. Veel Belgische artiesten en festivals hebben hun ontevredenheid geuit via social media door 60% van hun post met een geel vlak te bedekken.

Consequenties

Deze maatregel kan vergaande gevolgen hebben voor veel van de middelgrote festivals in België zoals Suikerrock of Gladiolen, echter gaat het ook gevolgen hebben voor de grotere festivals zoals Rock Werchter en Pukkelpop.

Veel artiesten krijgen nu geld van de overheid, waardoor hun gages lager zijn. Echter nu zullen ze hun gages moeten verhogen, om levensonderhoud te kunnen garanderen. Hierdoor zullen de boekingsprijzen van bijna alle Belgische acts omhooggaan.

Daarnaast krijgen de festivals en andere evenementen minder geld van de overheid, waardoor hun budget zal afnemen. Dit in combinatie met de stijgende gages van Belgische acts zal leiden tot het afnemen van festivals, maar ook tot artiesten die geforceerd moeten stoppen met optreden omdat ze er niet meer van rondkomen.

Kortom, de plannen om de overheidssteun voor de Belgische creatieve industrie terug te dringen zouden erge consequenties voor festivalliefhebbers kunnen hebben.

Artiesten creëren gele vlakken

Verschillende Vlaamse artiesten hebben foto’s en video’s voor 60 procent bedekt met een geel vlak. Onder andere Gladiolen, Tom Lanoye, Veerle Baetens en meer kleurden hun sociale media geel.

Bron: verschillende sociale media en VRT.be

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *