Pinkpop 2016

Pinkpop ’19 Spotlight: Mumford & Sons, Mark Ronson en Sam Fender

Iedere vrijdag zetten we drie artiesten in de spotlight die op het affiche staan van de aankomende Pinkpop editie. We trappen de column af met Mumford & Sons, Mark Ronson en Sam Fender.

Op onze Facebook waren we al begonnen met het in de spotlight zetten van een artiest en een band, maar dat heeft nu plaatsgemaakt voor een column op de site. Wie zijn toch die artiesten die onder de headliners staan? De namen die in de allerkleinste letters staan? Wellicht ken je ze wel, of misschien toch niet. Wekelijks laten we je kennis maken met de grote namen, zoals de headliners, maar toch ook de outsiders die je waarschijnlijk wel gaan verassen! We lichten ze voor je uit.

Mumford & Sons

De Britse indie- en folkrockband, die in 2007 werd opgericht, is één van de headliners van dit jaar. De band wordt graag gezien én gehoord op de Europese festivals. De iconische muziekstijl van de band is in de loop der jaren veranderd. Het begon voornamelijk bij de folk en instrumentale muziek, maar bij hun derde album Wilder Mind (2015) is er meer rock gespeeld en werd de banjo ingeruild voor de elektrische gitaar. Experimenteren doen ze graag, en dat siert de band. Het nieuwste album Delta (2018) is het bewijs van de instrumentale kunsten van de band. Zowel de banjo als de elektrische gitaar zijn te horen in de verschillende en onderscheidende nummers.

De nummers ‘I Will Wait‘, ‘The Cave‘ en ‘Little Lion Man‘ zijn toch wel de allergrootste hits van de band, hoewel de resterende singles het ook niet verkeerd doen in de lijsten. Waar de band ook optreed, het resulteert in een meezing partij en bovenal: genieten.

De mainstage van Pinkpop is niet geheel onbekend, in 2012 stonden ze daar ook al op de planken. Behalve op Pinkpop, is de band ook te zien op het podium van Belgische Rock Werchter en het Duitse Hurricane festival, waar ze ook als headliners op het affiche staan. En dat is nog niet alles, momenteel zijn ze bezig aan de grootste tour die de band ooit heeft gemaakt. Ze doen 60 steden aan in dertien verschillende landen. Donderdag 9 mei staat de band in een uitverkochte Ziggo Dome.

Mark Ronson

De Britse muzikant, dj én muziekproducer Mark Ronson heeft diverse hits op zijn naam staan waar hij zijn golden touch aan heeft gegeven. Hij heeft onder andere met Amy Winehouse,  Adele, Lilly Allen, Miley Cyrus, Bruno Mars en Dua Lipa samengewerkt. Tevens heeft hij meegeschreven aan het nummer Shallow van Lady Gaga en Bradley Cooper. En dit is nog geen eens de volledige lijst (grote) artiesten waar de 43-jarige Brit mee heeft samen gewerkt. In zijn 26-jarige carriere heeft de muzikant maar liefst zeven Grammy Awards op zijn naam staan. Het nummer ‘Uptown Funk‘ samen met Bruno Mars, is één van de best verkochte singles aller tijden.

Afgelopen najaar heeft hij zijn laatste single uitgebracht, ‘Nothing Breaks Like a Heart‘ samen met Miley Cyrus, deze staat al maar liefst zestien weken in de Nederlandse top 40.

Sam Fender

De 22-jarige Britse singer-songwriter staat op maandag 10 juni te schitteren op de planken van Pinkpop. Maar het is geen doorsnee singer-songwriter: zo gaat er (bijna) geen enkel nummer over liefde. Nee, het gaat over overheden, ‘fake news’ en seksuele intimidatie. Dat maakt hem uniek. Zijn laatst uitgebrachte single ‘Hypersonic Missiles‘ is een goed voorbeeld daarvan. ‘Kids in Gaza are bombed…‘ en ‘The cities lie like tumours all across the world‘ zijn enkele grepen uit de lyrics van het onorthodoxe liefdes-nummer. Ja toch een liefdesnummer: “Onder alle chaos is liefde en feest, er is een sprankje hoop dat door het liedje loopt“, aldus de zanger. Zijn bekendste track ‘Play God‘, bekend van voetbalgame FIFA 19, is eveneens een politiek geladen nummer. Afgelopen februari won Sam Fender ook nog eens een prestigieuze Britse Critics’ Choice Award. Daarmee staat hij in het rijtje van voorgaande winnaars met onder andere Adele, Florence + The Machine, Jessie J en Sam Smith. Een goed begin van zijn mooie carrière.

Behalve op Pinkpop, staat de jonge Brit ook achter de microfoon in poppodium Doornroosje in Nijmegen op 18 april, Tivoli te Utrecht en in de Melkweg op 29 april in Amsterdam. Tevens staat hij op het affiche van het Nederlandse festival Down The Rabbit Hole.

Pinkpop

Dit jaar vindt de vijftigste editie plaats van het langstlopende festival ter wereld. Het festival vindt dit jaar van 8 t/m 10 juni plaats in het Zuid-Limburgse Landgraaf. De volledige line-up van de jubileumeditie van Pinkpop is ondertussen bekend. Het duurt niet lang meer voordat men weer op het Megaland terrein staan in Landgraaf om onder andere Mumford & SonsThe CureArmin van Buuren en Fleetwood Mac te zien optreden.

Tickets zijn nog verkrijgbaar, maar deze gaat erg hard. In het eerste verkoopweekend zijn er al meer dan 60.000 kaartjes verkocht. Een weekendticket (inclusief toegang tot camping) gaat je € 230,- kosten. Een dagticket kost je € 110,-. Alle bedragen zijn inclusief servicekosten. Kaartjes zijn via de site van Pinkpop te verkrijgen, maar ook via Ticketmaster te vinden.

Met artiesten als Muse, Robbie Williams, The Rolling Stones en Bruno Mars op de voorgaande edities, is Pinkpop een van de grootste festivals van Europa!  Wij zullen je op de hoogte houden van het laatste Pinkpop nieuws op deze speciale Pinkpop pagina. Wil je wat meer informatie over het festival bekijk dan even de website van Pinkpop.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *