pexels-photo

Shakira is meer dan ‘Waka Waka’

BARCELONA. Deze Colombiaanse vrouw heeft van jongs af aan al een sterrenstatus weten op te bouwen in Latijns-Amerika. Daar wordt ze dan ook gezien als de koningin van de Spaanstalige muziek, waarom is dat hier niet het geval?

Wanneer je mensen vraag welke artieste zij denken dat in een jaar de meeste views heeft behaald op YouTube, dan hoor je al snel namen als Beyoncé en Ariana Grande voorbijkomen. Toch is deze eer, net als in 2017 en 2018 weggelegd voor de Colombiaanse wereldster. Vaak hoor ik dan dat mensen zeggen dat views niet tellen, ik vind dat gek. Muziek luisteren we via allerlei kanalen, radio, Spotify en YouTube is daar dus ook een onderdeel van.

Het nummer “Waka Waka (This Time For Africa), is meer dan 2 miljard keer bekeken op YouTube. Dit nummer is ook wel bekend bij iedere Nederlander mag ik veronderstellen. Net als de nummers “Hips Don’t Lie” en “Whenever, Wherever”. Deze nummers zijn respectievelijk 620 miljoen en 450 miljoen keer bekeken. Niet slecht voor nummers die in 2006 en 2001 op de markt gebracht werden.

Toch is het gek dat niemand heeft gehoord van het nummer “Chantaje” in samenwerking met Maluma. De combinatie van deze twee Latin zangers is een gouden combinatie als je het mij vraagt. Dit nummer is voor Shakira haar meest bekeken video ooit. Op dit moment staat de teller op 2,3 miljard views en die teller loopt naar alle waarschijnlijkheid nog wel verder op. En zo heeft ze nog twee ‘onbekende’ nummers die de magische grens van 1 miljard views heeft gepasseerd; “La La La” en “La Bicicleta”.

Terugkomend op “La Bicicleta”. Ik moet eerlijk toegeven dat ik groots fan ben van deze Spaanstalige superster en ken dan ook al haar nummers. Dit nummer waarbij er ook een rol is weggeld voor Carlos Vives, is zó ontzettend zomers. De rust, het ritme, de taal en de videoclip, werkelijk waar fantastisch. Ik ben bij de El Dorado World Tour geweest in Amsterdam (9 juni 2018) en ze sloot met dit nummer af, kippenvel!

Voor mij was dit concert een geschenk uit de hemel. De afstand tussen Shakira en mij was drie meter. De ZiggoDome was helemaal gevuld, met veelal ook internationale mensen. Meestal heb je bij een concert dat het publiek een beetje moet inkomen, zeker als het op dansen aan komt. Tijdens dit concert kon niemand het laten om niet te dansen, zelfs op de tweede ring niet. Bij de denderende opkomst ging het publiek direct uit zijn dak en werden we beloond met een geweldige avond, met swingende muziek. Weinig mensen kunnen het publiek zo’n lange tijd in beweging houden. Ze heeft haar status als Koningin meer dan waargemaakt. Perfecto!

Wij Nederlanders behoren al jaren tot de Westerse cultuur en verbinden ons dan graag met Westerse artiesten, zonde. De wereld is meer dan de Westerse cultuur, tuurlijk heeft iedereen zijn of haar voorkeuren, maar het zou ons allen goed doen om eens wat vaker naar Latin muziek te luisteren. De wereld ligt aan je voeten.

Puedes hacerlo! (Spaans voor: je kunt het!)

Bron: Youtube 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *