Afgelopen dinsdag stond de Australische singer-songwriter Troye Sivan in een uitverkochte AFAS Live in Amsterdam. Maar het was niet geheel zeker of het concert überhaupt wel door ging.
Gaat het door?
Maandag 4 maart stond Troye Sivan nog in Antwerpen te shinen op het podium. Maar de volgende ochtend verstuurt hij vroeg in de morgen een verontrustende tweet. “Mijn keel doet enorm veel pijn en ik heb helemaal niet geslapen. Ik ben gestresst” aldus de 23-jarige zanger. ’s Middags post hij nog op zijn verhaallijn op Instagram dat hij nog ziek in bed ligt. Fans zitten de gehele dag in spanning of het concert nog wel door gaat. De grote show in Amsterdam is zelfs uitverkocht, en de lange rij voor de deuren bevestigt dat maar al te goed. In totaal doet hij vijftien shows in tien verschillende landen.
Amsterdam i can’t wait to be w you tonight. I’m sick af and my voice is unpredictable and croaky and weird but i feel full of love and ready to have an amazing night w you. PLEASEEEEE help out and sing along tn and hope you’re ready to have funnnnnn xxxx
— troye (@troyesivan) March 5, 2019
Leland
Ondanks alle onzekerheid, komt er geen bericht naar buiten dat het niet doorging, en om half zeven ’s avonds gaan de deuren van de concertzaal open. De Amerikaanse singer-songwriter Leland opende de show. De energieke zanger maakt het publiek warm met zijn excentrieke bewegingen en zingt een half uur lang een aantal nummers uit zijn repertoire en van Carly Rae Jepsen. Behalve het zingen, vertelt hij ook over het de nummers die hij heeft geschreven. Zo heeft hij meegewerkt aan diverse nummers voor Troye Sivan, maar ook meegeschreven aan ‘There For You’ van Martin Garrix én Troye Sivan, ‘Fetish‘ van Selena Gomez en bijvoorbeeld ‘Bones‘ van Galantis en One Republic. Leland is een échte support act voor Troye Sivan. Je kan horen dat ze samen aan nummers hebben gewerkt en daarom sluit Leland zo goed bij de show van de Aussie aan. Er mankeerde niks aan de zang en de sfeer.
Troye Sivan
Zoals gepland staat hij, na een korte pauze na de support act, toch op het podium. De eerste tunes van zijn gevoelige nummer ‘Seventeen’ starten en hij komt vanachter het rode gordijn het podium op, gekleed in een zwarte pak met daaronder een blauw shirt. Het publiek gaat uitzinnig uit z’n dak en heet de zanger welkom in Amsterdam. Akoestisch begint hij te zingen, en het enthousiaste publiek zingt mee. Direct is te merken dat de keelpijn zijn stem heeft aangetast, maar dat deert hem niet om daar alsnog te staan. En ondanks dat, klinkt het alles behalve slecht. Halverwege het nummer, verdwijnt hij achter het gordijn en valt het doek. Zijn band en het decor en natuurlijk de zanger zelf komen tevoorschijn. Direct na het nummer volgen de nummers ‘Bloom‘ en ‘Plum‘.
Foto: Sam Reneerkens
‘Het is de grootste show van mijn Europese tour‘ zegt hij nadat hij klaar is met de eerste drie nummers. Tegelijkertijd verteld hij ook dat hij daarom de show ook niet kon cancelen. Terwijl hij praat is duidelijk te horen dat hij last van zijn stem heeft. Gewapend met slokjes thee vervolgt hij de show verder. Hij kondigt zijn nummer ‘Heaven‘ aan, een gevoelig nummer wat over zijn coming-out gaat. De vraagstukken of hij wel kan trouwen en kinder kan krijgen, komen voorbij. Maar ook de stress die het hem destijds opleverde. Veel mensen uit het LGBTQ-community zijn aanwezig, alleen al te zien aan de regenboogvlaggen die sommigen om hen heen hebben en de vlaggetjes die door de zaal wapperen. Maar het wordt pas écht duidelijk wanneer het publiek van zich laat horen als hij zegt dat deze mensen vast en zeker aanwezig zijn. Halverwege het nummer schijnt de regenboog vlag op de LED-panelen van het decor, het publiek juicht luid en Troye Sivan staat daar echt als een icoon voor de gehele LGBTQ-community.
Het is dan wel ‘The Bloom Tour‘, zijn hits uit zijn voorgaande album mogen niet missen. Ook die zingt hij samen met enkele andere nummers van zijn album ‘Bloom‘. Het publiek heeft letterlijk ieder woord meegezongen bij ieder nummer. Tijdens de show heeft hij dat ook gevraagd aan de zaal.
We want more!
Het einde nadert, de laatste nummers worden gespeeld. ‘Na dit nummer ga ik van het podium af‘ begint hij. Maar de publiek krijgt de opdracht om naar een toegift te vragen. Hij vertelt het hartstikke leuk: ‘Dan heb ik ook eens die kick gehad‘. En zo gezegd, zo gedaan, na het nummer ‘Youth‘, verdwijnt hij van het podium. Het publiek schreeuwt ‘We want more!‘ en juicht luid. Na een korte break wordt het nummer ‘My My My!‘ ingezet en verschijnt hij op het podium. Na dit nummer gaat de muziek nog door, het nummer loopt over in de remix ‘My My My!‘ van dj Throttle. ‘Amsterdam, what a surprise!‘ zegt de zanger, confetti overspoelt de zaal. De show is nu echt voorbij.
Foto: Sam Reneerkens
Ik kom terug!
‘Ik beloof dat ik nog een keer terug kom, naar Amsterdam, om de gehele show nog een keer te doen‘, aldus de zanger tijdens de show. ‘I’m a man of my word‘ vervolgt hij. Het is duidelijk dat de show enigszins is ingekort, de instrumentale stukken zijn lang en er missen enkele nummers. Maar kan je het hem kwalijk nemen? Ondanks dat hij ziek is, staat hij er wel, en hij doet overduidelijk zijn best. En het publiek looft de zanger daarom. Er is geen moment teleurstelling te merken door de zaal heen. Het is een feest van het begin tot het einde, en de sfeer in het publiek is uitermate uitstekend.
De show in Parijs op 7 maart, is gecanceld. De zanger voelde zich te ziek om op te treden.
Decor | 8.5 |
Zang | 7.5 |
Support act | 8.5 |
Sfeer | 9 |
Totaal | 8.4 |
Bron: Marc Dijkhuizen, YouTube